De multe ori ni se intampla sa nu fim multumiti de starea noastra actuala. Ne-am dori ceva mai mult, dar nu stim cum s-o facem si frica de esec ne face sa renuntam inainte de–a ajunge la telul visat.
De aceea e foarte important sa te cunosti cu adevarat, sa stii cine esti, ce poti, ce vrei de la viata. Unii sunt in stare sa faca asta singuri, dar cei mai multi au o atitudine oscilanta, pentru acestia orele de dezvoltare personala ajutandu-i sa se cunoasca, sa-si descopere adevaratul potential, sa vada totul intr-o alta lumina, sa-nteleaga ce i-a impiedicat pana acum sa fie ei insisi.
Sa nu uitam ca fiecare om are propria sa reprezentare despre lume si propriile resurse, de care trebuie sa fie constient si pe care sa stie cand si unde sa le foloseasca. Iti poti realiza un scop, cu conditia sa-ti propui unul realizabil, sa fie initiat si mentinut de tine, sa-l definesti si evaluezi prin sistemul senzorial, sa verifici daca ceea ce faci e ecologic.
Exprimarea in termeni pozitivi a scopului respectiv este o conditie importanta pentru atingerea lui, pentru ca asa cum spunea si George R Walther, limbajul pozitiv ne influenteaza gandirea si modul de actiune. Exprimarea trebuie sa fie de asemenea absoluta (fara nici o comparatie) si fara verbe modale. Trebuie sa fii convins ca poti sa-ti atingi scopul acum, nu candva, pentru ca tot lungind perioada in care vrei sa realizezi ceva, motivatia se poate stinge, nu mai ai acelasi elan de la inceput. Vechiul proverb romanesc ,,nu lasa pe maine ce poti face azi!” poate fi o resursa, pe care internalizand-o o poti folosi la nevoie.
Ori de cate ori am dorit sa realizez ceva, m-am ajutat de cateva reguli, care mie mi-au fost de un real folos. In speranta ca vor mai folosi cuiva, le redau mai jos, pentru ca sunt convinsa ca pot fi un punct de plecare in atingerea telului visat, cu conditia sa fie imbunatatite prin viziunea fiecaruia.
Am constatat ca pentru realizarea unui scop este necesar ca acesta sa fie initiat si mentinut de persoana insasi pentru ca ea stie adevaratul motiv care o impinge spre actiune. Motivatia joaca un rol determinant in atingerea unui scop, ea practic este motorul care -l sustine pe individ dandu-i energia necesara sa ajunga la final. Motivatia –sustine P.Golu ,,ar putea fi definita ca model subiectiv al cauzalitatii obiective, cauzalitate reprodusa psihic, acumulata in timp, transformata si transferata prin invatare si educatie in achizitie interna a persoanei”.
Dar cum motivele subiective sunt modelate socio-cultural, in momentul initierii unui scop este necesar sa i se faca ecologia atat in ceea ce priveste persoana, cat si adecvat contextului respectiv. Trebuie analizat daca ceea ce se doreste este corespunzator din punct de vedere ecologic sistemului sau sistemelor cu care interactioneaza. Este necesar sa se gandeasca fiecare amanunt:
-care sunt avantajele situatiei prezente si daca acestea se pastreaza ;
-daca pot aparea dezavantaje in urma atingerii scopului si care sunt acestea?
-exista un pret platit pentru atingerea scopului?
-care sunt efectele pe termen lung ale acestei reusite?
Daca totul este o.k.pentru persoana care vrea sa-si realizeze un scop, se va avea in vedere inainte de a se trece la actiune:
-identificarea unor piedici / provocari ce ar impiedica / intarzia atingerea scopului respectiv;
-identificarea resurselor existente necesare realizarii scopului;
-gasirea unor resurse suplimentare, necesare demersurilor necesare;
-si poate etapa cea mai importanta : posibilitatile de realizare.
De modul cum se gandeste atingerea scopului, de caile ce vor fi urmate, depinde atingerea momentului (care poate fi mai devreme sau mai tarziu ) visat. Daca ,, primul pas” este gandit cum trebuie, reusita poate fi sigura.
Sper sa va fie de folos!
Niculina ciuperca, psiholog-consilier familie-cuplu