Consiliere familiala si de cuplu

„Daca exista lumina in suflet
Omul va fi frumos.
Daca exista frumusete in om,
Este armonie in casa.
Daca in casa este armonie
Va fi ordine in tara
Daca in tara este ordine
Atunci va fi pace in lume”
Proverb chinezesc

In munca de cabinet am constatat ca e mult mai usor sa previi decat sa rezolvi probleme care deja si-au facut simtita prezenta.
O vizita la terapeut sau consilier in momente importante ale cuplurilor : inainte de a spune ,,da”(consiliere premaritala), cand se hotarasc sa aiba un copil, in etapa cu copii mici, apoi cu copii adolescenti, etc.ar preintampina multe probleme. Pentru ca fiecare vine cu anumite patternuri din familia de origine, fiecare vede lucrurile in felul sau in ceea ce priveste relatia de cuplu, problemele familiei, educatia copiilor, relatia cu familia de origine, cu prieteni si cunoscuti .
O problema deja ivita provoaca multa suferinta,  uneori ce poate avea urmari pe termen lung.

Inchipuiti-va ca pe una din maini ati lipi mai multe straturi de leucoplast. Cand il desfaceti trebuie sa va straduiti ceva timp sa stergeti urmele lasate de acesta .
Romanii, in special tinerii au inceput sa constientizeze importanta terapiei de familie. Mie imi vin in cabinet si tineri care aparent nu au nici o problema, dar vor sa fie ajutati sa se cunoasca mai bine, sa-l inteleaga pe celalalt, sa constientizeze fiecare pas pe drumul pe care au pornit, sa invete sa comunice mai bine, sa nu se blocheze reciproc din punct de vedere emotional sau cognitiv.
Terapia de cuplu si famile se bazeaza pe conceptul de coevolutie, pentru ca cei doi trebuie sa evolueze impreuna, sa incerce sa faca aceeasi pasi ca relatia sa mearga bine.
Mi-au venit cupluri care nici dupa 10-20 de ani de casatorie nu se cunosteau indeajuns, fiecare neintelegand ce-l deranja pe celalalt . Nu todeauna ce ai invatat in familia de origine merge in familia actuala.
Sa nu uitam ca pentru orice aparat electrocasnic primesti instructiuni de folosinta.  Pana inveti sa traiesti in cuplu trece ceva vreme, in care constient sau nu faci greseli care de multe ori dor.

De aceea eu sustin ca o vizita la terapeut inainte de a face primul pas e benefica pentru ambii parteneri .

Daca nu ati facut-o atunci, ori de cate ori aveti impresia ca lucrurile scapa de sub control, incearcati sa comunicati, sa intelegeti ce se intampla si ce va doriti cu adevarat si daca totusi lucrurile nu se rezolva in interesul ambilor parteneri, terapeutul va poate ajuta sa intelegeti unde ati gresit.
Sper sa va fie de folos!

Niculina Ciuperca, consilier psihologic specialist  Familie- Cuplu

La categoria consiliere familiala si de cuplu veti gasi informatii care va pot fi de folos. Daca veti constata ca nu puteti totusi gestiona situatia va astept cu toata responsabilitatea in cabinetul meu din Crangasi unde ne vom stradui impreuna sa facem lucrurile sa mearga.

https://cabinetpsihologiccrangasi.com/category/consiliere-familiala-si-de-cuplu/

Un comentariu la &8222;Consiliere familiala si de cuplu&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s