Relaţia de cuplu

img2

ATENŢIE MĂRITĂ !!!!!!

Multe cupluri au impresia că din moment ce au ajuns să se căsătorească, relaţia va merge de la sine.

Fals! Orice relaţie ca să funcţioneze bine, trebuie întreţinută.
Altfel, cu timpul, relaţia se poate degrada.
Timpul ne poate fi şi prieten, dar şi duşman…..depinde numai de noi, dacă o relaţie se menţine funcţională sau nu…

Cei care dintr-un motiv sau altul au ajuns la despărţire, fac eforturi să înţeleagă motivele care au dus la degradarea relaţiei.

Problema e cât se poate de serioasă, ea atrăgând şi atenţia cercetătorilor, mai ales că în ultima vreme tot mai multe cupluri au ajuns la divorţ.

Dorind să afle de ce se degradează relaţiile de cuplu odata cu trecerea anilor, au desoperit astfel ca aceasta degradare este in strânsă legătură cu un anumit gen de relaţie de cuplu, cu climatul familial în care au crescut cei doi parteneri, dar şi cu tipul de reţea relaţională pe care îl întreţin.

Cunoscând etapele acestei degradări, un cuplu întelept poate preveni disoluţia.

Astfel, în prima etapă apare o lipsă de comunicare între parteneri, fiecare dintre cei doi întâmpinând dificultaăţi de a-şi exprima sentimentele, emoţiile. În această etapă pot fi ajutaţi de psiholog să reînvete să comunice, să treacă peste problemele ce-i despart, (care de multe ori sunt minore), să treacă peste orgolii, să se redescopere, să deblocheze sentimentele care i-au adus împreună şi pe care se încăpăţânează să le ignore .

În etapa a doua, de obicei apar dificultăţi de acomodare cu caracterul partenerului, cu personalitatea şi ritmurile sale, cei doi ajung să nu se mai suporte. Neînţelegerile dintre cei doi duc la neînţelegeri pe plan sexual, de acum urmează decepţiile sentimentale, care duc la moartea iubirii .

Când cei doi ajung să nu se mai iubească (sau cel puţin aşa au impresia), răceala începe să creeze distanţa între ei, apare infidelitatea (pentru ca de cele mai multe ori apare cineva care-ţi oferă un umăr pe care să te sprijini), apar violenţele de orice natură.

Reuşesc să treacă peste probleme cei care depăşesc etapa orgoliilor, care ştiu să se adapteze din mers.

Studiile au dovedit că cele mai rezistente cupluri sunt cele în care puterea şi sarcinile sunt echitabil împărţite, nu acelea în care ,,gospodina e la cratiţă şi soţul la table”.

Sper sa va fie de folos!

Niculina Ciupercă, consilier psihologic specialist, Familie-Cuplu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s