Recomandare carte: Psihoterapie si credinta Autor: Elena – Claudia Rusu

Cartea are o valoare deosebita prin multitudinea conceptelor pe care le promoveaza.
Se pot intalni deopotriva concepte filozofice, psihologice, terapeutice, religioase, imbinate cu un real talent literar, asa cum numai o persoana care a studiat deopotriva fizică, filozofie, psihologie, literatură orientală, indiană, parapsihologie o putea face.
In debutul cartii, psihoterapeutul ce-si doreste ca aceasta carte sa ajunga la sufletul oamenilor lanseaza o serie de intrebari pe care fiecare dintre noi ar trebui sa ni le punem si dupa o meditatie indelungata sa gasim raspunsurile cele mai apropiate de sufletul nostru.
Intrebarile de fapt sunt si pentru noi un indemn si in acelasi timp o provocare de a reflecta mai mult, de a ne opri o clipa din preocuparile zilnice si a privi in viitor, pentru ca sa nu ajungem sa asistam neputinciosi la declinul existentei noastre.
Sunt intrebari de genul: “daca iesim din”zona de confort” unde ne indreptam? “, “ ce sau cine ne poate ajuta sa iesim din necazurile cotidiene, din bolile si disperarile noastre”,
“ cine se mai gandeste la suflet in afara de unii psihologi, teologi, filozofi, artisti si alti cativa visatori?” ,“ce se intampla cu familiile noastre, cu copiii nostri, intr-o lume ce devine pe zi ce trece mai putin reala si mai mult virtuala?”, “mai avem vre-un Dumnezeu in viata noastra?.
Am enumerat numai cateva, pentru ca vreau sa va starnesc interesul de a le descoperi in carte, sa meditati asupra lor si daca se poate sa va puneti si altele, pentru ca numai asa putem vedea lucrurile in adevarata lumina.
Autoarea care la 18 ani era intersata de magie, mistica, ocultism, astrologie, tehnici de vindecare energetica, este intr-o permanenta cautare de raspunsuri si ajunge sa inteleaga
ca are aceleasi framantari ca ale lui Buda, pe care-l descoperise datorita interesului fata de spatiul cultural indian, dar si o pasiune fata de cartile lui Eliade, de astrologie, numerologie, chiromantie, cristaloterapie si tehnici de vindecare energetica.
Dupa un indelung sir de cautari si tot mai multe intrebari de forma”cine sunt”, “de unde vin”, “care este sensul vietii mele”, etc. a inteles in sfarsit de unde-i veneau indiciile la ce avea sa urmeze, ca numai Dumnezeu era cel care-i calauzea pasii, ca nu intamplator teza de licenta la absolvirea facultatii de Sociologie-Psihologie a avut ca tema “Toleranta religioasa a poporului roman”, cum nu intamplatoare a fost atractia fata de credinta ortodoxa, Biserica si practica ortodoxa, precum si formarile in metoda constelatiilor familiale si analiza tranzactionala.
“Pe drumul dificil, dar frumos intru Hristos” cum recunoaste insasi autoarea, pentru a recastiga increderea lui Dumnezeu, a continuat ca si preparator universitar, lector, apoi absolvirea unui doctorat cu o tema de pionierat in tara si strainatate despre psihoterapia de film.
O tema de interes tratata in carte este criza actuala prin care trece omenirea, pe care o considera ca fiind nu numai economica, ci una spirituala, a lipsei de sens, de speranta, de viziune.
Analizand cauzele pentru care oamenii neaga pacatul, rememoreaza clipele in care se indreapta prima data spre biserica alaturi de bunica materna, dar si traseul sinuos intre credinta si stiinta. Metafora “Dumnezeu a pus degetul pe traseul vietii mele” are un dublu rol: primul sa-l faca pe cititor sa inteleaga faptul ca nu ar fi fost posibil ca autoarea sa realizeze atatea lucruri daca nu ar fi avut sprijinul divinitatii ; al doilea e un indemn adresat fiecaruia de a-si pune intrebari si a-si si analiza viata, pentru ca nimic nu-i intamplator din ce ni se intampla, ca primim de multe ori semnale care sa ne orienteze pe drumul cel bun, dar le scapam din vedere, sau nu le acordam importanta cuvenita.
Dumnezeu are un plan cu fiecare dintre noi, si chiar daca ne mai indura sa ne abatem, pana la urma ne lumineaza calea incat sa ajungem la destinatie.
Autoarea tine sa sublinieze rolul unui duhovnic in vindecarea sufletului si trupului, pentru ca “ascultarea de duhovnic este o oglindire sau o manifestare in mic a ascultarii de Dumnezeu”. Lectia de smerenie data de duhovnic ar trebui sa foloseasca oricarui terapeut pentru ca un terapeut crestin nu are dreptul sa incurajeze clientii sa cada in pacat sau sa persevereze in greseli.
Ca terapeut responsabil, isi pune intrebari pe care orice specialist ar trebui sa le aiba in vedere: “ce facem noi ca specialisti cu pacientii nostri”, “ce-i invatam pe acesti oameni, ce modele le oferim?”Intrebarile au o mare incarcatura sufleteasca si denota preocuparea pentru soarta semenilor si o tema de gandire pentru ceilalti terapeuti.
Vorbind despre evolutia psihologiei lasa sa se inteleaga responsabilitatea ce cade pe umerii specialistilor in domeniu ca prin ceea ce fac sa contribuie la recunoasterea si dezvoltarea acesteia la un nivel superior.
Autoarea simte o tristete aparte datorita faptului ca “Iubirea fata de Dumnezeu”, “Botezul” si “Cununia”, au devenit niste”ritualuri golite de sens”, ca multi nu le mai acorda importanta cuvenita, le transforma in “kitsc-uri penibile” le fac numai pentru ca “asa se face”.
Pe buna dreptate se intreaba: “Cine Il mai iubeste pe Dumnezeu? Cine isi mai ia crucea in spinare-i urmeze lui Hristos? Cine isi mai bate capul cu lucrurile acestea? Cine mai vrea sa se mantuiasca?” Etc.
Cei mai multi cer si vor cat mai rapid ca Dumnezeu sa le indeplineasca orice dorinta, dar in schimb ei sa nu faca nimic. “Oamenii vor ca Dumnezeu sa faca ascultare de ei, facandu-se in acest fel pe ei dumnezei” concluzioneaza cu mahnire autoarea.
In carte veti gasi si scurte povestioare cum este aceea cu omul de stiinta necredincios care si-a primit o replica pe masura credintei lui cand l-a intrebat pe un astronom cine a construit frumosul glob din casa acestuia (Raspunsul plin de talc il veti gasi citind cartea), sau cu tatal care plimbandu-se cu copilul prin padure refuza sa-i dea fructele otravite vazute de copil intr-o tufa, si citate din Biblie si ale unor personalitati care au avut o influenta importanta in evolutia spirituala a autoarei.
Am remarcat cuvintele pline de intelepciune ale Parintelui Arsenie (pe care poporul il considera “Sfantul Ardealului”: “Pentru noi Iisus este sensul vietii, reazamul ei in ispite si furtuni, asemanarea dupa care tanjim si insetam de-a lungul desertului vietii acesteia, originalul nostru, autenticitatea noastra, dar mai mult decat acestea, el este Prietenul nostru, e singurul care nu ne paraseste niciodata: este Sfanta noastra Impartasanie cu desavarsire si foamea noastra metafizica”
De o atentie deosebita in carte se bucura Cele zece porunci sau Decalogul:
1.Eu sunt Domnul Dumnezeul tău; să nu ai alţi dumnezei , afară de Mine. Se stie ca pentru Crestini Dumnezeu reprezinta: Tatal, Fiul si Sfantul Duh, impreuna formand Sfanta Treime. Explicatia pentru cei care nu o stiu o vor gasi in carte data de Sfantul Spiridon
2.Să nu-ţi faci chip cioplit, nici altă asemănare,şi sa te închini lor.
3.Să nu iei numele Domnului-Dumnezeului tău în deşert.
4.Adu-ti aminte de ziua Domnului şi o cinsteşte pe ea.
5. Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi fie bine şi ţie şi să traieăti mulţi ani pe pămînt
6.Să nu ucizi!
7.Să nu trăieşti în desfrănare.
8. Să nu furi.
9. Să nu ridici mărturie mincinoasa împotriva aproapelui tău.
10. Să nu pofteşti nimic din ceea ce este al aproapelui tău.
Dupa cum se observa primele patru se refera la relatia noastra cu Dumnezeu, de care crestinii ar trebui sa tina seama ca sa nu ajunga sa aiba o relatie alterata cu Dumnezeu.
In viziunea autoarei, cheia oricarei vindecari este restabilirea relatiei pe vericala cu Dumnezeu, respectul acordat lui Dumnezeu si celor Sfinte, respectul acordat stramosilor. „Psihoterapia poate deveni, atunci cand este posibi, o punte catre Ortodoxie”, in timp ce Biblia poate fi considerata un adevarat tratat de vindecare a diverselor probleme de sanatate, organice, psihice, sufletesti si duhovnicesti” sustine autoarea. Lucrul conjugat al psihologului cu preotul poate fi de un real folos pacientilor si autoarea da drept exemplu Centrul de Formare si Consiliere Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril ce tine de Arhiespicopia Iasilor format din maicute si enoriasi.
Vorbind despre constelatiile familiale, autoarea evidentiaza efectul benefic al frazelor vindecatoare rostite in campul de lucru creat , dar si despre diverse situatii intalnite in munca de terapeut, printre care problemele sufletesti grave la copiii infiati.
Cartea cuprinde multe alte aspecte, care merita citite, aprofundate si meditat asupra lor.
Sper ca v-am trezit interesul pentru o carte ce oricarui crestin i-ar face bine sa o aiba in biblioteca personala.

Sa va fie de folos!

Niculina Ciuperca, consilier psihologic specialist,Familie-Cuplu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s