Sunt multe persoane care, prin tot ceea ce fac, au in vedere multumirea celorlalti, in detrimentul propriilor satisfactii.
Faptul ca pentru orice decizie asteapta aprobare din partea cuiva, ajung sa-si traiasca viata dupa regulile altora, nu ajung sa se maturizeze, sa-si faca propriile reguli, dupa care sa se ghideze.
Odata casatoriti, devin dependenti de partenerul de viata, caruia-i cedeaza puterea de decizie si accepta sa fie „protejat”.
O astfel de persoana, nu se va simti confortabil intr-o relatie, decat daca va incerca sa se elibereze de tiparele nesanatoase cu care a fost obisnuita.
In primul rand, e nevoie sa-si analizeze propria viata, sa-si constientizeze nevoile, sa invete sa se autoaprecieze, sa simta ce o implineste cu adevarat, sa incerce sa ia propriile decizii pentru viata ei, fara a incerca sa faca tot timpul pe plac altora si sa astepte ca altii sa-i valideze actiunile.
Un pas important este stabilirea limitelor cu cei care incearca sa-i controleze viata, dar si disocierea de oamenii care au obicei de a critica tot timpul si a nu-si trata semenii cu respect.
Probabil printre deciziile luate se pot afla si unele mai putin bune. Acest lucru nu trebuie sa sperie, pentru ca fac parte din evolutia persoanei. Daca o decizie nu are consecintele asteptate, o analiza obiectiva a situatiei, face ca in viitor gresala sa nu se mai repete. O situatie noua, va fi rezolvata mult mai bine decat cea dinainte.
Clientilor mei care se tem de propriile decizii, le dau exemplul cercetatorului care, dupa o munca sustinuta, in care mai apar si erori, ajunge sa obtina rezultatele scontate. Ce s-ar intampla daca dupa prima nereusita ar ceda? Numai analiza obiectiva a fiecarei situatii in parte si perseverenta cu care este urmarit un anumit scop poate aduce rezultate benefice.
Planificandu-ne numai activitati de rutina, nu gresim, dar nici nu vom evolua vreodata.
Sper ca v-am mai dat o tema de gandire…
Sa va fie de folos!
Niculina Ciuperca, consilier psihologic specialist, familie-cuplu